RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Klimu koristiti što ređe i što kraće

Aleksandra Orlić | 9. jul 2020. | 12:39 | Zdravstvo

Klimu koristiti što ređe i što kraće

Dolaskom toplijeg vremena, nametnulo se pitanje da li upotreba klima uređaja može širiti zarazu kovid - 19? Stručnjaci objašnjavaju da svako strujanje vazduha, poput onog koji nastaje radom klima uređaja, može uzrokovati da se kapljice koje sadrže čestice virusnih i bakterijskih infekcija prenesu na veću razdaljinu i lakše dođu do disajnih organa, te je preporuka kao i prethodnih letnjih sezona da se pod klima uređajem bude što ređe i da se koristi što kraće.

Spas od visokih temperatura mnogi Subotičani pronalaze uz klima uređaje. Kažu, koriste ih svakog dana i to skoro po čitav dan, svesni njihove štetnosti po zdravlje.

Većina problema povezanih s klima uređajima nastaje upravo zbog njenog nepravilnog postavljanja, korišćenja i održavanja, objašnjavaju serviseri.

Po rečima dr Zorica V. Dragaš, specijaliste socijalne medicine, do sada je dokazano da nepravilno korišćenje klima uređaja pogoršava simptome artritisa, neuritisa i sinusitisa, te da postoje i brojni negativni uticaji na zdravlje čoveka, pa čak mogu dovesti i do smrtnog ishoda ukoliko se iz ekstremno rashlađene prostorije izađe na temperaturu od 30 i više stepeni. Njena upotreba naročito može biti rizična, kada se u  vazduhu nalaze virusi i bakterije, jer strujanje vazduha „raspršuje“ češtice po prostoru, te da onda one lakše stižu do respiratornih organa.

Do sada još nisu predstavljeni jasni naučni dokazi da se koronavirus može širiti preko sistema za ventilaciju i klimatizaciju, ali se po odluci republičkog Kriznog štaba, upotreba klima uređaja u tržnim centrima i javnom prevozu u Srbiji, dok traje epidemija, ne preporučuje.

Ostale vesti iz ove kategorije