RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Kako poslodavci i zaposleni treba da se ponašaju u doba korone?

Aleksandra Orlić | 10. jul 2020. | 12:42 | Društvo

Kako poslodavci i zaposleni treba da se ponašaju u doba korone?

Ministarstvo za rad donelo je pravilnik za poslodavce i zaposlene sa preventivnim merama za sprečavanje širenja epidemije koronavirusa, koji stupa na snagu sutra, 11. jula, objavio je Službeni glasnik. Poslodavci do 10. avgusta ove godine imaju obavezu da donesu plan primene mera u skladu sa ovim pravilnikom i po njemu postupaju.

U pisustvu epidemije, Pravilnikom o preventivnim merama, za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti propisuju se obaveze koje poslodavac treba da primeni kako bi sačuvao zdravlje svojih zaposlenih i minimalno ih izlagao riziku. Ovaj pravilnik odnosi se na sva radna mesta i radni prostor u kojim se obavlja posao, izuzev onog na terenu i od kuće.

Ukoliko dođe do pojave obolelih u kolektivu, u ovom slučaju od kovida-19, poslodavacu su ovim pravilnikom date preporuke kako dalje da postupa.

Pored obavezujućih stavki koje se tiču poslodavca, tu su i one mere koje trebaju da poštuju zaposleni, a sve u cilju očuvanja svog zdravlja, kao i zdravlja svojih kolega.

Primenu ovog pravilnika, u obavezi je da kontroliše lice za bezbednost i zdravlje na radu koje je odredio poslodavac. Ukoliko se uoče neke nepravilnosti i odstupanja u njegovoj primeni, oštećeni su dužni da se obrate odgovornom licu u firmi, a krajnje i inspekciji rada. Predviđeni rok za primenu pravilnika je mesec dana, odnosno do 10 avgusta, do kada poslodavci imaju obavezu da dopune postojeći Akt o proceni rizika za radna mesta u radnoj okolini i otpočnu njegovu primenu.

Ostale vesti iz ove kategorije