RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Porast broja pacijenata u Kovid ambulanti, većina sa lakšom kliničkom slikom

Aleksandra Orlić | 10. jul 2020. | 12:48 | Zdravstvo

Porast broja pacijenata u Kovid ambulanti, većina sa lakšom kliničkom slikom

U prethodne dve do tri nedelje u Kovid ambulantu u Harambašićevoj ulici, dnevno se obraćalo deset do dvadeset pacijenata, dok se pre dva dana broj onih koji traže lekarsku pomoć udvostručio. Iz Doma zdravlja poručuju da trenutno imaju sve neophodne kapacitete kako bi svaki sugrađanin bio zbrinut, te da će se dalji rad odvijati u skladu sa tokom epidemiološke situacije u našem gradu.

Svi oni koji osećaju respiratorne tegobe praćene višednevnom povišenom temperaturom, pored čega se mogu javiti i i gubitak čula ukusa i mirisa, kašalj ili kijavica, treba da se jave u Kovid ambulantu, kažu iz Doma zdravlja. U ambulanti je trenutno angažovano četiri lekara, tehničari i laboranti, kao i dežurni internista. Na licu mesta obavlja se kompletan pregled obolelog, koji podrazumeva izradu serološkog testa na prisustvo antitela na korona virus, rendgen abdomena i vađenje krvi, nakon čega se pacijenti sa lakšom kliničkom slikom upućuju na kućno lečenje, a oni sa težom na dalju dijagnostiku u subotičku Opštu bolnicu.

Prethodnih dana u jedinu kovid ambulantu u gradu, javlja se veći broj sugrađana i to svih generacija. Ono što se ohrabrujuće je da se prisutnost korona virusa ne registruje kod velikog broja, kao i da oni pozitivni dođu na vreme, odnosno imaju blažu kliničku sliku. Međutim, iz Doma zdravlja napominju da prvi negativan test serološkog testiranja ne znači da pacijent sigurno nije oboleo, naročito ako je prisutna upala pluća.

Na početku epidemije, u ovoj ambulanti organizovano je 24-no dežurstvo, što kažu nije isključeno da se ponovo dogodi ukoliko se za tim ukaže potreba.

Od danas je radno vreme Kovid ambulante produženo, te je sada ona otvorena od 7 do 20 časova. Preglede nije potrebno prethodno zakazivati, ali iz Doma zdravlja apeluju na sugrađane da se prethodno jave telefonom, kako bi se izbeglo stvaranje gužve ispred ambulante i sprečilo dalje širenje zaraze.

Telefoni su: 024/546-104 i 065/9185578

Ostale vesti iz ove kategorije