RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Održana Dužijanca u Bajmoku

Aleksandra Orlić | 13. jul 2020. | 12:22 | Društvo

Održana Dužijanca u Bajmoku

Svečanom misom zahvalnicom u crkvi sv. Petra i Pavla u Bajmoku, u nedjelju je proslavljena Dužijanca, kojom su Bajmočani zahvalili Bogu na plodovima zemlje i bogatom rodu pšenice.

Vozeći se u ukrašenim fijakerima, u narodnoj nošnji, ove godine, predvodnici žetvenih svečanosti u Bajmaku, bili su mladi bandaški par Mario Gunić i Sanja Milanković, dok je časno „zvanje“ malog bandaša i bandašice pripala Leni Crnković i Luki Tumbas.

Tradicija održavanja Dužijance u Bajmoku, neguje se još 1994. godine, koja do dan danas nije prekinuta. Uz blagoslov žita i Misu zahvalnicu, koju su opsluživali župnik Bende Žolt iz crkve sv. Petra i Pavla u Bajmoku i velečasni iz Tavankuta dekan Franjo Ivanković, obeležen je ovogodišnji praznik. Svečanosti je prethodilo čišćenje žita i pletenje venaca i kruna od slame, koja se tradicionalno sprovodi u domu porodice Petreš, koja je pre četvrt stoleća dala i prvog bajmočkog bandaša, a danas neumorno okuplja mlade i prenosi istoriju ovog naroda na mlađe naraštaje. Iz organizacije kažu da su zadovoljni kako je sve proteklo, te da se nadaju da će sledeće godine biti još posećenije.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije, u okviru manifestacije ove godine nije održano tradicionalno „Bandašicino kolo“.

Ostale vesti iz ove kategorije