RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Epidemiološka situacija u gradu u pogoršanju, ključno poštovanje mera

Aleksandra Orlić | 15. jul 2020. | 11:43 | Zdravstvo

Epidemiološka situacija u gradu u pogoršanju, ključno poštovanje mera

Epidemiološka situacija u našem gradu poslednjih nekoliko dana je u pogoršanju, te se može opisati kao nesigurna sa tendencijom daljeg pogoršanja, zbog čega iz Opšte bolnice Subotica apeluju na sugrađane da se pridržavaju svih mera naloženih od strane Vlade Republike Srbije i gradskog Kriznog štaba. Poštovanjem mera se u narednih deset dana može očekivati stabilizacija situacije, u suprotnom već do kraja ove nedelje nas očekuje značajan porast novozaraženih u našem gradu, kažu u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Tokom prethodna 24 časa, u Respiratornoj ambulanti Opšte bolnice Subotica pregledano je 23 pacijenta, testirano je 18 pacijenata, od kojih je osmoro zadržano na Odeljenju za infektivne bolesti gde se leče pacijenti pozitivni na kovid-19. Ukupan broj hospitalizovanih osoba je trenutno 47, od kojih je 31 osoba sa utvrđenim prisustvom koronavirusa.

Opšta bolnica Subotica, sada hospitalizuje sve pacijente sa teritorije Severnobačkog okruga kod kojih postoji sumnja na postojanje kovid infekcije ili pneumonije, dok se izuzetno teški slučajevi transportuju u Klinički centar u Novom Sadu.

Iz bolnice kažu da su sve epidemiološke mere i proscedure koje zahtevaju kovid bolnice, te da se trude da se svim pacijentima pruža maksimalna nega i pomoć, ali naglašavaju da je sa svakodnevnim velikim prilivom novozaraženih teško dugoročno održati optimalan rad bolnice.

Ključ rešenja je u poštovanju svih mera i preporuka koje propisuje struka, u suprotnom uskoro se i u našem gradu može očekivati situacija slična onoj u „žarištima“.

Zeleni deo bolnice, odnosno sva ostala odeljenja u subotičkoj bolnici i dalje rade redovno, ambulantno-poliklinički sistem nije obustavio, niti smanjio prijem, lečenje i zbrinjavanje pacijenata. Međutim, ukoliko se povećanje broja obolelih bude nastavilo i u narednom periodu, doći će do proširenja covid delova u Opštoj bolnici Subotica, što sa sobom povlači i izmene režima rada drugih odeljenja i povlačenje zdravstvenih radnika koji će brinuti o inficiranim kovidom-19.

Ostale vesti iz ove kategorije