RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Bez voća i povrća nema zdravlja

Aleksandra Orlić | 18. avgust 2020. | 10:32 | Društvo

Bez voća i povrća nema zdravlja

Unos voća i povrća, naročito u letnjem periodu, vrlo je važno za očuvanje optimalnog zdravlja, ističu stručnjaci, a ono se upravo može nabaviti na subotičkim pijacama gde je ponuda ovih proizvoda više nego bogata.

U cegerima Subotičana, najčešće se mogu videti maline, kruške, lubenice i breskve, kažu prodavci, i dodaju da je prodaja voća znatno porasla u odnosu na prošlu godinu.

Pored slatkih namirnica kupuje se i povrće. Kako kaže prodavačica Manda Kolar, svi zeleniši idu podjednako dobro, a cene su iste kao lane.

Kako bi se zdravlje očuvalo na optimalnom nivou, preporuka Svetske zdravstvene organizacije je da se dnevno unosi pet komada voća ili povrća, odnosno minimum 400 grama ovih zdravih namirnica.

Vrlo je važno da se voće i povrće konzumira u što svežijem obliku, jer svaka vrsta zamrzavanja i konzerviranja hrane u značajnoj meri smanjuje sadržaj vitamina u njima.

Nedovoljan unos voća i povrća, objašnjava naša sagovornica, prepoznat je kao problem za razvoj mnogih hroničnih masovnih nezaraznih bolesti, poput dijabetesa, kardiovaskularnih i malignih bolesti.

Ostale vesti iz ove kategorije