RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Raste koncentracija polena ambrozije — alergični, oprez!

Aleksandra Orlić | 18. avgust 2020. | 11:52 | Zdravstvo

Raste koncentracija polena ambrozije — alergični, oprez!

Proteklih dana beleži se svakodnevno povećanje polena ambrozije u vazduhu, a visoke koncentracije tek nas očekuju, poručuju iz Zavoda za javno zdravlje Subotica. Alergičnima na polen ovog korova lekari savetuju redovno uzimanje terapije, jer kako upozoravaju, ako se ne leči, ona može da preraste u druge hronične bolesti.

Tokom većeg dela prethodne sedmice registrovana je umerena koncentracija polena u vazduhu, međutim, poslednjeg dana u nedelji zabeležena je visoka, odnosno preko 100 polenovih zrna po kubnom metru vazduha, koja izaziva vrlo jake alergijske reakcije.

Alergičnima na ambroziju lekari na prvom mestu savetuju da prate broj polenovih zrna u vazduhu i  da u skladu sa tim planiraju aktivnosti. Preporučuje se da ih obavljaju u ranim jutarnjim časovima i oko ponoći, jer se najveće vrednosti beleže u prepodnevnim časovima. Osim toga, redovno uzimanje terapije je obavezno, i to one koju prepiše izabrani lekar.

Prema prognozi Zavoda za javno zdravlje Subotica za ovu sedmicu, visoku koncentraciju polena u vazduhu imaće ambrozija, umerenu kopriva, dok će trave i ostali korovi beležiti nisku koncentraciju. Onima koji su u mogućnosti, savetuje se da naredne tri nedelje otputuju van grada, a onima koji  ostaju u Subotici, jedino olakšanje može doneti kiša koja smanjuje koncentraciju polena u vazduhu.

Ostale vesti iz ove kategorije