RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Virus Zapadnog Nila prisutan, ali nema obolelih Subotičana

Aleksandra Orlić | 19. avgust 2020. | 11:41 | Zdravstvo

Virus Zapadnog Nila prisutan, ali nema obolelih Subotičana

U trećoj nedelji jula, u Subotici i na Paliću je potvrđeno prisustvo komaraca nosilaca virusa Zapadnog Nila, ali za sada nije registrovan nijedan slučaj obolevanja od groznice Zapadnog Nila na teritoriji Severnobačkog okruga. Međutim, to ne znači da inficiranih nema, budući da ova bolest u više od 80 slučajeva gotovo da ne daje nikakve simptome. Lekari poručuju da nema mesta zabrinutosti, jer ovo oboljenje retko izaziva komplikacije.

Ova vektorska bolest, koju prenose isključivo zaraženi komarci, prisutna je  više od 70 godina i smatra se najraširenijom na našoj planeti. Prvi slučaj groznice Zapadnog Nila u Srbiji registrovan je 2012. godine, od kada je kontinuirano prisutna svakog leta. Prethodnih godina, u Severnobačkom okrugu je u sezoni  bilo od jedne do tridesetak inficiranih osoba. Budući da ne postoji lek ili vakcina protiv ovog oboljenja, primenjuju se opšte mere prevencije, a najvažnije je izbegavanje uboda ovih insekata.

Pored lične zaštite, u smanjenju šanse za obolevanje od virusa groznice Zapadnog Nila, veliku ulogu ima i redovno uništavanje komaraca ULV tehnikom.

Ostale vesti iz ove kategorije