RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Koji suplementi nam čuvaju zdravlje?

Aleksandra Orlić | 25. avgust 2020. | 13:02 | Zdravstvo

Koji suplementi nam čuvaju zdravlje?

Upotreba suplemenata u ishrani poslednjih godina postaje sve popularnija, naročito ove, kada je u fokusu borba protiv koronavirusa i kada se ističe značaj unosa  vitamina i minerala koji mogu pomoći našem organizmu da se zaštiti ili pak izbori sa virusom. I naši  sugrađani koriste dodatke ishrani, najviše vitamin C.

Kako se vitamin C najčešće uzima kao dodatak ishrani, stručnjaci objašnjavaju da on ne doprinosi stvaranju dodatne zaštite od prodora virusa i bakterija, nego da samo ima mogućnost da skrati vreme oporavka u slučaju bolesti.

Glavni vitamin koji nam može pomoći u održavanju dobrog imuniteta je D vitamin. Dokazano je da evropska populacija prirodno ima nedostatak ovog vitamina u organizmu, koji se ne može u potpunosti nadoknaditi izlaganjem sunčevim zracima. Stoga je važno manjak nadoknaditi  suplementima, naročito u zimskim mesecima.

Nutricionisti napominju da je vitamine i mineralne najbolje konzumirati iz voća, povrća, žitarica ili mesa, u odnosu na bilo koje vitaminsko-mineralne komplekse, ali da ima i onih, poput cinka, čija je apsorpcija bolja ukoliko se unosi putem kapsula.

Preporučuje se i svakodnevna upotreba magnezijuma, bilo kroz mineralne vode ili dijetetske suplemente (oko 350 mg dnevno), a tu su i omega 3 masne kiseline koje poboljšavaju imunitet, smanjuju zgrušavanje krvi i deluju antiupalno na sve akutne infekcije. One se,  ukoliko se ne uzimaju iz ribe, morskih plodova, lanenog semena ili uljane repice, mogu nadoknaditi suplementima u minimalnoj dozi od 1.000 mg dnevno.

Ostale vesti iz ove kategorije