RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Kako do prve plate?

Aleksandra Orlić | 27. avgust 2020. | 14:17 | Društvo

Kako do prve plate?

Prema evidenciji subotičke filijale NSZ, na teritoriji Severnobačkog okruga trenutno je 425 nezaposlenih lica, od kojih 234 u Subotici, a koja spadaju u kategoriju mladih do 30 godina, koji su završili srednju školu ili fakultet, nemaju radnog iskustva i u potrazi su za svojim prvim poslom. Oni će imati priliku da pronađu zaposlenje putem programa „Moja prva plata“ čija je prva faza otpočela 17. avgusta.

Broj nezaposlenih lica u našem gradu koji će biti na evidenciji NSZ, u narednom periodu će se povećavati, budući da svi mladi koji žele da učestvuju u ovom programu moraju prvobitno da se prijave.

Država će kroz ovaj program pokrivati jedan deo troškova njihove plate, dok će ostatak novca za zaradu ovako zaposlenih mladih ljudi obezbeđivati poslodavci. Za one sa diplomom srednje škole, država će davati 20.000 dinara, a za one sa fakultetskom diplomom 24.000 dinara.

Što se tiče poslodavaca, oni mogu biti iz privatnog i javnog sektora, s tim da prioritet za uključivanje u program imaju preduzeća iz privatnog sektora. Prijava zainteresovanih poslodavaca počela je 17. avgusta, putem sajta www.mojaprvaplata.gov.rs i trajaće do 25. septembra.

Nezaposlena omladina priliku da traži svoj prvi posao  imaće od 1. do 15. oktobra, putem istog internet portala, a važno je naglasiti da jedno lice može aplicirati na više mesta.

Nakon ove faze, sledi odabir kandidata.

Kandidati koji budu odabrani za rad kod poslodavca, od 8. novembra do 7. decembra potpisivaće ugovor na devet meseci probnog rada, tokom kog će usavršavati svoje kompetencije i sticati nova iskustva iz struke. Po završetku programa „Moja prva plata“, poslodavci nisu u obavezi da zasnuju redovan radni odnos sa njima.

Ostale vesti iz ove kategorije