RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

U toku priprema zimnice

Aleksandra Orlić | 3. septembar 2020. | 10:52 | Društvo

U toku priprema zimnice

Leto se polako bliži kraju, a na subotičkim pijacama mnogo je povrća i voća koje se može iskoristiti za spremanje zimnice. Neki Subotičani su svoje prve teglice zimskih kulinarskih specijaliteta, već odložili u ostavu, a drugi ovih dana obavljaju poslednje pripreme.

Utisak prodavaca je da je prodaja voća i povrća ove sezone slabija, iako su cene skoro ne promenjene u odnosu na prošlogodišnje. Pored krastavaca, za čiji kilogram treba izdvojiti od 50 do 140 dinara, ono što se ovih dana najviše pazari je paprika. Cena crvene paprike je od 60 do 100 dinara, žute od 80 do 120 dinara, šarena je oko 150, dok se na komad prodaje za oko 10 dinara.

Kada se pomisli na zimsku trpezu, neizostavan dodatak je kuvani paradajz. Ukoliko se odlučite da ga pravite sami, cena svežeg paradajza kreće se 60 do 200 dinara u zavisnosti od kvaliteta, vrste i veličine, dok se na tezgama prodavaca Mlečne pijace mogu naći i oni već skuvani, za po 150 do 200 dinara po flaši.

Oni koji vole da i tokom zimskih dana uživaju u ukusima voća, ali iz teglica, tu su breskve i nektarine po ceni od 100 dinara po kiloramu, dok su šljive dostupne za dvadeset dinara manje. Za one manje vične u kuhinji, ima i gotovih džemova i pekmeza, za koje iz novčanika potrebno izdvojiti od 200 dinara pa naviše.

Iskustva prodavaca sa Mlečne pijace su da će se nabavka voća i povrća u narednim danima povećati, kao i da nas za dve do tri nedelje očekuje i bogatija ponuda već gotovih zimnica, poput turšija, ajvara, sokova i slatkog.

Ostale vesti iz ove kategorije