RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Prvo zvono tramvaja čulo se pre više od jednog veka

Aleksandra Orlić | 7. septembar 2020. | 11:44 | Društvo

Prvo zvono tramvaja čulo se pre više od jednog veka

Prvi subotički električni tramvaj pušten je u saobraćaj na današnji dan 1897. godine, pre beogradskog, novosadskog i niškog tramvaja. Narednih 77 godina, saobraćao je na liniji od Somborske kapije, preko Rudić ulice, zatim korzoom do pruge na Paliću. Tramvajdžija, kako sebe naziva, Đula Ditrih se seća starih dana i svoje mladosti koju ne može da zamisli bez vožnje na šinama.

Dvadeset i prvi vek, subotički tramvaj dočekao je kao muzejski primerak. Tako je već skoro pola veka. U popodnevnim časovima, 2. aprila 1974. godine, poslednji put se oglasilo njegovo zvono. Gradski čelnici su ukidanje ove vrste saobraćaja objasnili njegovom neisplativošću, usled pojeftinjenja prevoza autobusom.

Starije generacije „vreme tramvaja“ pamte samo po lepom. Kažu da je tramvaj bio mesto susretanja i toplih ljudskih razgovora, na kom se stvarala neka nova istorija. Ipak, na pitanje da li bi ponovo trebalo uveti tramvajsku liniju u Subotici, odgovaraju odrično.

O vremenu kada su gradskim kolovozima išli tramvaji, danas svedoči samo jedan, koji je postavljen 1991. godine, i to upravo na mestu nekadašnje Rudić stanice, koja je važila za najfrekventniju tačku na kojoj su se mimoilazila ova prevozna sredstva.

Ostale vesti iz ove kategorije