RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Temperatura – osnovna razlika između simptoma alergije i korone

Aleksandra Orlić | 9. septembar 2020. | 11:49 | Zdravstvo

Temperatura – osnovna razlika između simptoma alergije i korone

Septembar je mesec u godini kada ambrozija zadaje najviše muka svima koji se bore sa alergijskom reakcijom na polen. Ove godine, problem onih koji pate od ovog stanja je utoliko veći jer se sezona alergija poklapa s epidemijom koronavirusa, te mnoge brine kako prepoznati i razlikovati njihove simptome, budući da se vrlo slično manifestuju. Epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Subotica, dr Nebojša Bohucki, objašnjava da se polenske alergije javljaju svake godine u isto vreme, pa većina pacijenata zna tačno unapred kad počinju njihove tegobe poput kijanja u serijama, svrab, zapušenost i curenje nosa i svraba očiju.

Prvi simtomi polenske alergije i kovida 19 su gotovo isti, pa je na zdravstvenim radnicima težak zadatak da odrede koji zdravstveni problem pacijent ima, objašnjava epidemiolog.  Međutim, ključna razlika između osobe koja je inficirana koronavirusom i one koja ima alergiju, je povišena telesna temperatura.

Procena stručnjaka je da osobe koje imaju respiratorne alergije, u koje spadaju i polenske, nemaju smanjen imunitet, pa samim tim nisu ni didatno ugroženi od dobijanja infekcije koronavirusa.

Ostale vesti iz ove kategorije