RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Sve je više mladih koji pokušavaju da se ubiju

Aleksandra Orlić | 10. septembar 2020. | 12:27 | Zdravstvo

Sve je više mladih koji pokušavaju da se ubiju

Na odeljenju Službe za psihijatriju Opšte bolnice Suborica, u prvih sedam meseci lečeno je 55 pacijenata zbog pokušaja samoubistva, pretežno ženskog pola. Ova neslavna statistika, kojom dočekujemo 10. septembar, Međunarodni dan prevencije samoubistava,  prisutna je već godinama unazad, ali je zabrinjavajuća činjenica što je starosna granica onih koji pokušaju sebi da oduzmu životu pomerena na dole, a primetna je i razlika u načinima pokušaja izvršenja suicida.

Egzistencijalni problemi, tačnije strah od gubitka posla, kako doktor objašnjava, najčešći su razlog zbog kog osobe sebi pokušaju da oduzmu život, pored kojih se neretko javlja i depresija.

Suicidno ponašanje je moguće sprečiti, ukoliko se na vreme primeti, stoga prevencija ima ključnu ulogu u očuvanju mentalnog i fizičkog zdravlja pojedinca. Važno da pojedinac ima volju za boljitkom i prihvata činjenicu da mu je potrebna pomoć, dok je na ljudima u njegovoj okolini da ga podrže.

Prevencija se ogleda i u obraćanju za stručnu pomoć, koje je poslednjih godina zastupljenije u odnosu na ranije. Osim Odeljenja psihijatrije u Opštoj bolnici, postoje savetovališta u Centru za socijalni rad i SOS služba, za prevenciju i pomoć licima koja su pokušala da izvrše samoubistvo, ali i onima koji u svojoj okolini imaju osobu sklonu suicidu.

Ostale vesti iz ove kategorije