RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Sutra počinje Palićki filmski festival

Aleksandra Orlić | 11. septembar 2020. | 12:32 | Kultura

Sutra počinje Palićki filmski festival

Dvadeset i sedmo izdanje Festivala evropskog filma Palić, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, počinje sutra i trajaće do 18. septembra. Tokom sedmodnevnog programa,  publika će biti u prilici da pogleda oko 70 dugometražnih i 60 kratkometražnih filmova, u 15  selekcija i programskih celina. Projekcije će se ove godine održavati u bioskopima „EuroCinema“, „Aleksandar Lifka“ i u „Abaziji“ na Paliću. Zbog aktuelne epidemiološke situacije, ove godine najbolja evropska ostvarenja neće biti prikazivana na velikom belom platnu u nestvarnom ambijentu palićke Letnje pozornice.

Organizatori Festivala apeluju na ljubitelje sedme umetnosti da imaju razumevanja,  budući da će filmske projekcije moći da prati znatno manji broj ljudi, te da oni koji im budu prisustvovali striktno poštuju sve mere koje su propisali Vlada i Krizni štab.

U glavnom takmičarskom programu, u okviru kog će se filmovi prikazivati u „EuroCinemi“, uz premijeru domaćeg ostvarenja „Ime naroda“ koje će otvoriti Festival, naći će se još 11 evropskih filmova renomiranih autora. Prvi put pred srpskom publikom, biće i dokumentarni film „Zaceli me“ rediteljke Danijele Štajnfeld, koji je zbog  tematike izazvao veliku pažnju javnosti.

Na svečanom otvaranju Festivala, koje će se održati sutra u 20 časova u bioskopu „EuroCinema“, biće uručena Nagrada „Aleksandar Lifka“ koja je ove godine pripala glumici i rediteljki Mirjani Karanović, kao i  mađarskoj rediteljki Ildiko Enjedi, koja zbog obaveznog karantina nakon povratka u matičnu zemlju neće prisustvovati.  Gostovanje je, poput brojnih filmskih radnika iz inostranstva,  otkazala i italijanska rediteljka Sara Fgaier, ovogodišnja dobitnica Nagrade „Underground spirit“.

Ostale vesti iz ove kategorije