RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

U Subotici legalizovano 88 objekata u javnoj svojini

Sanda Mileusnić | 14. septembar 2020. | 13:33 | Društvo

U Subotici legalizovano 88 objekata u javnoj svojini

Predstavljanjem postignutih rezultata okončan je projekat  „ Samo pravno zaokružena javna svojina je dobra javna svojina“  na kojem su partneri bili Grad Subotica i Opština Senta. U okviru projekta,  u našem gradu je ozakonjeno  88, a u Senti 20 nelegalnih objekata  u javnoj svojini, 20 je etažirano, a osam brisano iz registra.

U Senti je takođe usaglašena evidencija za 659 objekata. Od oko 7.000 nelegalnih objekata u ovoj opštini,  čak 1.800 je u javnoj svojini, objašnjava predsednik Opštine Rudolf Cegledi i dodaje da ovo veliki pomak od kojeg će lokalna samouprava svakako imati korist u budućnosti.

Grad Subotica, koji je bio i koordinator projekta, uradio je geodetsku i projektno-tehničku dokumentaciju za 88 objekata u javnoj svojini, ozakonio ih i u punom kapacitetu uknjižio kao vlasništvo Grada. Od ovog broja legalizacija je urađena za 50, etažiranje za 15 objekata, a brisano ih je 23. Ovim postupkom lokalna samouprava stekla je pravo svojine nad njima, što dalje otvara mogućnost za ulaganje.

U Subotici je evidentirano oko 250 nelegalnih objekata u javnoj svojini, a osim što je veliki broj legalizovan ovim putem, i Gradska uprava je iz budžeta legalizovala još oko 50, čime je početna cifra prepolovljena, objašnjava sagovornica.

Projekat je realizovan u okviru programa Exchange 5 koji finansira Evropska unija, trajao je 21 mesec, a njegova ukupna vrednost bila je 240.000 evra. Cilj je bio povećanje efikasnosti i transparentnosti javne uprave u ove dve lokalne samouprave.

Ostale vesti iz ove kategorije