RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Selektori o selekcijama na Palićkom festivalu

Aleksandra Orlić | 14. septembar 2020. | 13:40 | Kultura

Selektori o selekcijama na Palićkom festivalu

Umesto tradicionalnih konferencija za medije na Velikoj terasi na Paliću, ove godine, bašta bioskopa „Abazija“ pretvorena je u mesto na kom o svom radu i stvaralaštvu govore autori, kratkometražnih i dugometražnih filmova iz različitih selekcija, čija ostvarenja se predstavljaju na ovogodišnjem Festivalu evropskog filma. Selektor festivala Glavnog takmičarskog programa, Nenad Dukić na današnjem obraćanju javnosti osvrnuo se na sinoćnju projekciju filma „Časovi persijskog“ u režiji Vladima Perelmana, koji je kako kaže pravi izbor za prikaz onoga šta publika narednih dana može da očekuje.

Kroz selekciju „Mladi duh Evrope“ i film „Ibarska magistrala“, rediteljke Aleksandrije Ajduković, subotičkoj publici sinoć su prikazane su priče i moda ljudi koji se kreću ili žive u okolini deonice ovog puta.

Po rečima Nila Janga, selektora „Mladog duha Evrope“, ovogodišnje filmove upravo karakterišu mladi reditelji, mahom sa svojim prvencima, ali su zastupljene i starije generacije autora. Isto je i kada je u pitanju selekcija „Paralele i sudari“, iz koje izdvaja dva filma.

U okviru programa „Eco dox“, pored drugih predstavljen je i dokumentarni film „A sad se spušta veče“, rediteljke Maje Novaković. Ova mlada umetnica na belo platno prenela je priču o gorko-slatkom životu dve starice, koje žive izolovane u brdima istočne Bosne.

Ovaj dokumentarni film prikazan je i na Festivalu dokumentarnog filma „Pun kadar“, u Severnoj Karolini, gde je osvojio nagradu žirija za najbolji kratki film, čime je automatski ušao u kvalifikaciju za eventualnu nominaciju za Oskara.

Ostale vesti iz ove kategorije