RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Radionice filmske kritike i Panel diskusija na Palićkom festivalu

Aleksandra Orlić | 16. septembar 2020. | 13:32 | Kultura

Radionice filmske kritike i Panel diskusija na Palićkom festivalu

U okviru Festivala evropskog filma Palić, i ove godine održavaju se radionice filmske kritike, koje od 2015. godine imaju za cilj da stvore mesto okupljanja filmskih kritičara, urednika i novinara kako bi razmenjivali znanje iskustvo i delili savete mlađim kolegama iz cele Evrope, koji periodično objavljuju svoje kritike u lokalnim i međunarodnim časopisima. Ove godine, pažnju polaznika radionice koji dolaze iz Novog Sada, Beograda i Mostara, najviše su privukla juče projektovana ostvarenja „Znoj“ i „Nada“, iz selekcije Glavnog takmičarskog programa.

Kada je u pitanju tradicija negovanja kriticizma na ovom festivalu, ono je kontinuirano zastupljeno i u Panel diskusijama, koje svake godine organizuje Regionalni Arhus centar i Udruženje „Terra’s“ sa Otvorenog univerziteta Subotica. Fokus teme bio je na ženskom preduzetništvu u doba koronavirusa, pa su tako učesnici imali prilike da čuju iskustva i izazove dve preduzetnice iz Srbije sa kojkima su se suočavali u proteklih šest meseci.

Učesnik Panel diskusije bio je i selektor festivala Igor Toholj, koji je izneo svoje zapažanje o razlikama među ženama i muškarcima rediteljima, čija ostvarenja učestvuju u programu Eco dox, te je tom prilikom objasnio da ženski autori sistematičnije, upornije i suptilnije pristupaju pravljenju filmova, kao i da su u poslednje vreme upravo one odvažnije da javnosti predstavljaju svoja  nova kinematografska ostvarenja.

Ostale vesti iz ove kategorije