RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Završen projekat Opti-bike, čeka se nastavak saradnje

Sanda Mileusnić | 17. septembar 2020. | 12:56 | Društvo

Završen projekat Opti-bike, čeka se nastavak saradnje

Programom prekogranične saradnje sa Mađarskom, Opti-bike, Subotica je dobila 7,9 kilometara biciklističkih staza koje naš grad spajaju sa graničnim prelazima Kelebija i Bački Vinogradi. Staze su završene u aprilu, oko pet meseci pre isteka vremena, a na završnoj konferenciji projekta predstavljeni su rezultati sa obe strane granice.

Budžet projekta iznosio je 2,5 miliona evra, mahom sredstava Evropske unije, od čega je za staze u Subotici opredeljeno oko 880.000. Tri kilometra izgrađeno je prema Kelebiji,  4,9 prema Bačkim Vinogradima, a takođe je napravljena i projektno-tehnička dokumentacija za dodatnih 25 kilometara staza.

Osim Subotice, koje je bila i nosilac projekta, u njemu su učestvovali i Tompa i Ašothalom u susednoj Mađarskoj. Biciklistička staza u dužini od 6,7 kilometara izgrađena je u Ašothalomu, dok je Tompa bogatija za 3,2 kilometra.

Projekat je trajao skoro tri godine, a u velikoj meri je doprineo razvoju infrastrukture biciklističkih staza našeg grada, kao i povećanju bezbednosti u saobraćaju, zaključio je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

Biciklističke staze značajne su i zbog zaštite životne sredine, očuvanja zdravlja, ali pre svega zbog stanovnika Bačkih Vinograda i Kelebije koji rade u susednoj Mađarskoj.

Nakon projekta Opti-bike koji je počeo u jesen 2017. godine, planiran je i nastavak saradnje sa Tompom, za koji se očekuju sredstva Evropske unije u iznosu od 400.000 evra. Opti-bike 2 treba da donese još 1500 metara biciklističke staze u Subotici i 500 u Tompi.

Ostale vesti iz ove kategorije