RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Mira Banjac i Zoran Simjanović - o festivalu

Aleksandra Orlić | 17. septembar 2020. | 13:00 | Kultura

Mira Banjac i Zoran Simjanović - o festivalu

Pretposlednju konferenciju za medije u okviru Festivala evropskog filma Palić, obeležili su legenda srpskog glumišta Mira Banjac i kompozitor Zoran Simjanović, nekadašnji laureati nagrade „Aleksandar Lifka“ i aktuelni i bivši članovi festivalskog Saveta. Tom prilikom, glumica Mira Banjac je istakla koliko je emotivno vezana za Palićki festival i da se tu oseća kao deo porodice.

Kao neko ko je ostvario velike i značajne uloge u pozorištu i na velikom platnu, kaže da su festivali veoma značajni za razvoj jednog glumca i umetnika, pa na kraju i samog čoveka, te da je sa njih naročito sa Palićkog, uvek odlazila „bogatija“.

Mišljnje deli i kompozitor Zoran Simjanović, koji objašnjava da je ovaj festival značajan ne samo u pogledu broja, kvaliteta i raznolikosti filmova koji se tokom sedam dana prikazuju publici, nego da on ima i vaspitnu ulogu celokupnog društva.

Koliko festivali i film mogu da utiču na ljudsku svest i njegovo promišljanje okoline u kojoj nalazi, govorio je i reditelj filma Dragan Stojmenović, „Tritonov vrt“, koji je juče prikazan u okviru selekcije Eco dox. Njegovo dvadesetpetominutno ostvarenje, kako kaže, kroz prikaze najatraktivnijih podvodnih lokacija Jadranskog i Egejskog mora i prateći tekst u stihu, navodi čoveka na promišljanje o očuvanje prirode.

Na konferenciji za medije prisutnima su se odratili i multimedijalni umetnik Zoran Tairović i filmska producentkinja Ana Renovica, koji su predstavili Međunarodni festival kratkometražnih filmova sa romskom temom „FROM“, čije je četvrto izdanje održano krajem avgusta ove godine u Malom Iđošu.

Ostale vesti iz ove kategorije