RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

U nedelju počinje Međunarodni festival pozorišta za decu

Aleksandra Orlić | 18. septembar 2020. | 12:54 | Kultura

U nedelju počinje Međunarodni festival pozorišta za decu

Ovogodišnje izdanje Međunarodnog festivala pozorišta za decu održaće se od 20. do 24. septembra, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Uslovljen pandemijom koronavirusa, on će biti realizovan u izmenjenom formatu, tačnije u kombinaciji uživo izvedenih predstava na sceni Dečjeg pozorišta i Jadran, i onih ostvarenja koje će biti prikazana kao video projekcija, u bioskopu Eurocinema. U glavnom programu, koji zbog trenutnih okolnosti neće biti takmičarskog karaktera, naći će se 11 raznovrsnih i maštovitih predstave ansambala iz Kine, Rusije, Izraela, Nemačke, Austrije, Slovenije i Srbije.

Ceremonijom uručenja nagrade za životno delo „Mali princ” piscu, dramaturgu i reditelju Vladimiru Andriću i bugarskom reditelju Slavču Malenovu, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, festival će svečano biti otvoren u nedelju, 20. septembra, u 17 časova, u Dečjem pozorištu Subotica. Ove godine, prvi put će biti dodeljena i posthumna nagrada za život posvećen stvalaštvu za decu, glumcu i reditelju Zoranu Lozančiću.

Sat vremena kasnije, pozorišne zavese festivala podići će slovenačka predstava „To je Ernest”, koju izvodi Lutkarsko pozorište Nebo. Dvadest sedmi festival posvećen deci i lutkarstvu, pratiće i dve izložbe, promocije knjiga, zbornika radova i časopisa, kao i 11. Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlad na temu ženskog stvaralaštva u pozorištu za decu i mlade i festivala kao društvenog fenomena. Ulazak na sve programe i predstave je besplatan, a organizatori mole publiku da poštuju sve mere prevencije i zaštite od koronavirusa.

Ostale vesti iz ove kategorije