RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Norveško-švedski film "Nada" dobitnik "Zlatnog tornja"

Aleksandra Orlić | 18. septembar 2020. | 13:03 | Kultura

Norveško-švedski film "Nada" dobitnik "Zlatnog tornja"

Među dvanaest evropskih filmskih ostvarenja prikazanih u okviru Glavnog takmičarskog programa, na 27. Festivalu evropskog filma Palić, norveško-švedski film „Nada“ u režiji Marije Sedal, proglašen je najboljim i time poneo ovogodišnje priznanje „Zlatni toranj za najbolji film“. Odluku je jednoglasno doneo međunarodni tročlani žiri u sastavu filmske selektorke Mišel Keri i reditelja i scenarista Igora Ivanova i Gorana Radovanovića.

Nagrada „Palićki toranj“ za najbolju režiju pripala je Agnješki Holand, za film „Šarlatan”, realizovanom u češko-irsko-poljsko-slovačkoj koprodukciji.

Žiri Glavnog takmičarskog programa je kao i prethodnih godina dodelio i Specijalno priznanje, koje je pripalo nemačko-ukrajinsko-britanskoj koprodukciji „DAU.Nataša“.

Žiri kritike takmičarskog programa Paralele i sudari, koji je ove godine činilo troje filmskih kritičara: Jelena Đurović, Greg De Kjur džunior i Zoran Janković, među 10 filmova iz ove selekcije, kao najbolji odabrali su poljsko ostvarenje „Ubij, pa napusti grad” koji je režirao Marijuš Vilčinski.

Ni ove godine nije izostalo ocenjivanje FIPRESCI žirija, koji je istoimenu nagradu dodelio poljsko-švedskom filmu „Znoj” u režiji Magnusa von Horna.

Ostale vesti iz ove kategorije