RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Alchajmerova bolest može da pogodi svakog – važno prepoznati prve znakove

Sanda Mileusnić | 21. septembar 2020. | 13:07 | Društvo

Alchajmerova bolest može da pogodi svakog – važno prepoznati prve znakove

Od Alchajmerove bolesti u Srbiji pati oko 200.000 ljudi. Pogađa uglavnom populaciju stariju od 65 godina, ali su zabeleženi i slučajevi ranog početka demencije. Iako postoje određene predispozicije za nastanak ovog degenerativnog oboljenja, poput genetske i određenih hroničnih stanja, od Alchajmera može da oboli svako, a kao i kod svih drugih bolesti prevencija i rano uočavanje su od ključnog značaja, poručuju stručnjaci na Svetski dan borbe protiv Alchajmerove bolesti.

Specifične terapije nema, postoje lekovi koji mogu da uspore razvoj, ali ne tretiraju same posledice ove degenerativne demencije, koja nastaje mnogo ranije pre nego što se jave prvi simptomi, objašnjava specijalista psihijatrije, dr Vesna Rafajlović.

Kod osoba koje obole od Alchajmera gube se osnovne komponente kognitivnih funkcija, što dalje utiče na njihovu sposobnost vođenja svakodnevnog života. Već u ranoj fazi osobe zaboravljaju i ne sećaju se gde su ostavile stvari, te im treba stalni nadzor. Iako je porodica ta koja prva prepozna ove simptome, pomoć treba potražiti kod stručnjaka.

Gerontološki centar Subotica prva je ustanova u Srbiji koja je otvorila Centar za pomoć porodicama i obolelima od Alchajmerove demencije, a tokom osam godina postojanja za pomoć se javilo skoro 1000 ljudi, ističe direktor Nenad Ivanišević.

Današnji dan je prilika da se priča o ovoj bolesti koja pogađa veliki broj starije populacije, dodao je član Gradskog veća za socijalnu zaštitu i zdravstvo, Ilija Đukanović.

Svetski dan borbe protiv Alchajmerove bolesti obeležava se od 1994. godine, a uzroci ove demencije su i dalje nepoznati. Tim povodom,  ispred Gerontološkog kluba „Kertvaroš“ simbolično su zasađene sadnice ginko bilobe, a održano je i predavanje za stručni kadar Gerontološkog centra.

Ostale vesti iz ove kategorije