RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Budući medicinari umesto pacijenata leče lutke

Sanda Mileusnić | 22. septembar 2020. | 11:21 | Društvo

Budući medicinari umesto pacijenata leče lutke

Epidemija koronavirusa traje već nekoliko meseci, a tokom nje, osim lekara, u borbi su veliku ulogu imale su i medicinske seste i tehničari.  Srednja medicinska škola, koja svake godine daje nove generacije medicinskih radnika, ove godine ima drugačiji plan nastave. Naime, umesto da učenici, kao i do sada praksu obavljaju u Opštoj bolnici, ambulantama Doma zdravlja i Gerontološkom centru, od ovog septembra, umesto pacijenata leče lutke, a sve u školskom kabinetu. 

Naša ekipa prisustvovala je jednom takvom času kada su maturanti Srednje medicinske škole vežbali previjanje. Svi se oni mahom spremaju da školovanje naredne godine nastave i dalje se usavrše na fakultetima, a iako kažu da im bolnica i razgovori sa pacijentima nedostaju, dodaju da će i ovako uspeti da savladaju gradivo.

Profesor stručnih predmeta zdravstvena nega i prva pomoć, Predrag Milanović, priča nam da je trenutna situacija izazov i za njih koji školuju buduće medicinske radnike. Preporukom Ministarstva prosvete odlučeno je da đaci praktičnu nastavu realizuju u okviru škole, pa iako su kabineti dobro opremljeni, teško je nadoknaditi direktan kontakt sa pacijentom.

Nastava se, kada je teorija u pitanju,  kao i u drugim školama odvija u manjim grupama, polovina odeljenja dolazi u školu, dok ostali te nedelje časove prate online. Na praktični deo dolaze svi, i tu se grupe dodatno smanjuju, pa ih je u kabinetu istovremeno najviše desetoro.

Naš sagovornik dodaje i da će se trenutni uslovi najmanje odraziti na niže razrede, kao i da se nada da će maturanti ipak uspeti sve da savladaju, jer su pripreme za maturski ispit već u toku.

Ostale vesti iz ove kategorije