RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Prevencija ključna u borbi protiv tuberkuloze i plućnih bolesti

Aleksandra Orlić | 23. septembar 2020. | 12:50 | Zdravstvo

Prevencija ključna u borbi protiv tuberkuloze i plućnih bolesti

Tuberkuloza kao zarazna bolesti prisutna je među stanovništvom i u 21. veku. U Severnobačkom okrugu beleži se manje od 10 slučajeva obolevanja na godišnjem nivou, ali se može zaključiti da je ona uvek prisutna. Kako pulmolozi objašnjavaju, svi smo zaraženi bacilom tuberkuloze, ali se bolest razvija kod jako malog broja ljudi, odnosno kod onih koji spadaju u rizične grupe ili kod osoba sa oslabljenim imunološkim sistemom. Bolest se manifestuje višenedeljnim kašljem, malaksalošću i blagom temperaturom, a leči se medikamentima.

Pored tuberkuloze, među stanovništvom često su zastupljene i druge akutne i hronične plućne bolesti i oboljenja organa za disanje.

Apel pulmologa, a koji se odnosi na sve respiratorne infekcije, je da osoba prilikom pojave prvih simptoma, ostane kod kuće, miruje i prati situaciju. Ovo je, dodaju, naročito važno u doba pandemije koronavirusa, kako bi se utvrdilo koje oboljenje je u pitanju.

U nedelji posvećenoj borbi protiv tuberkuloze i drugih plućnih bolesti, zdravstveni radnici ističu da su mere sprečavanja širenja ovih infekcija iste kao one koje su aktuelne prethodnih meseci, a to su pokrivanje usta i nosa maramicom kada se kašlje ili kija, redovno i pravilno pranje ruku, izbegavanje fizičkog kontakta i nošenje maski.

Ostale vesti iz ove kategorije