RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Svetski dan kontracepcije 26. septembar - kako odabrati odgovarajuću?

Aleksandra Orlić | 25. septembar 2020. | 12:22 | Zdravstvo

Svetski dan kontracepcije 26. septembar - kako odabrati odgovarajuću?

Najčešća kontraceptivna metoda kojoj pribegavaju žene u Srbiji, kako bi sprečile neželjenu trudnoću, je abortus. Za njim ide računanje takozvanih plodnih dana koje je efikasno samo kod žena koje imaju redovne i ustaljene menstrualne cikluse, potom upotreba kondoma, a na dnu liste po učestalosti nalazi se korišćenje hormonske kontracepcije ili spirala.

Razglod poražavajuće statistike su kažu stručnjaci, brojne zablude.

Sa korišćenjem kontracepcije, poput niskodozažnih anti-bebi pilula može se početi godinu dana nakon uspostavljanja redovnog ciklusa, a preporuka je da se sa njihovom upotrebnom počne pre seksualnih odnosa sa novim partnerom. Ovaj vid zaštite pogodan je za žene do 35 godine, koje ne planiraju trudnoću ili imaju neke hormonske probleme.

On koje imaju česte glavobolje nepoznatog porekla, probleme sa koaguacijom krvi, povišen pritisak, epilepsiju, gojazne su, pušači i u kasnim tridesetim godinama, nisu pogodni kandidati za upotrebu kontraceptivnih pilula, te se njima preporučuje ugradnja srebrnih ili bakarnih spirala. 

Poslednjih godina, među spiralama izdvojila se ona hormonska koja se nosi pet godina.

Ova spirala ne štiti samo od neželjene trudnoće, nego ima i brojne druge benefite.

Kako ginekolozi objašnjavaju nijedna kontraceprivna metoda nije 100 odsto sigurna, ali sa pravilnim načinom korišćenja efikasnost pojedinih kontraceptivnih sredstava i metoda, može se gotovo u potpunosti sprečiti da dođe do trudnoće. Kako ne bi došlo do neželjenih komplikacija ili neplanskog ostajanja u drugom stanju, dodaju, vrlo je važno da se žena prvo konsultuje sa ginekologom i uradi sve potrebne ginekološke i zdravstvene preglede.

Ostale vesti iz ove kategorije