RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Subotičani pokazali humanost i dopunili zalihe krvi

Sanda Mileusnić | 28. septembar 2020. | 09:12 | Društvo

Subotičani pokazali humanost i dopunili zalihe krvi

Podstaknut smanjenim rezervama krvi u zemlji, Crveni krst je protekle subote organizovao vanrednu akciju dobrovoljnog davanja krvi, a na njoj je od potencijalnih 102 davaoca, krv doniralo njih 82.

Da porodično daju krv i to po prvi put, odlučile su se Kristina Besedeš i njena ćerka. Kristina nam priča da je preko prijatelja na društvenim mrežama saznala za akciju i došla kako bi humanost pokazala na delu.

Ovakve događaje bi trebalo organizovati i češće, tada bi i zalihe krvi bile veće, dodaje Mihajlo Maksimović, koji je dobrovoljni davalac po treći put.

Da bi sve prošlo u najboljem redu pobrinuli su se i volonteri Crvenog krsta. Jedan od njih, Luka Stojilković Salatić, takođe je bio i deo promo spota Crvenog krsta kojim se apelovalo da se što veći broj građana odazove ovoj vanrednoj akciji prikupljanja krvi.

Kampanja za ovu akciju bila je malo „agresivnija“, kroz smeh nam priča sekretar gradske organizacije, Siniša Trajković. Osim promo spota, volonteri su danima delili letke po gradu, a rezultati nisu izostali. Odziv je iznenadio i organizatore, čiji je glavni motiv bio da se nadoknade akcije koje zbog epidemije nisu održavane,  kao što su one u subotičkim školama i firmama.

Želja organizatora je da pored dve tradicionalne i dobro poznate akcije, Humana subota i Humani Božič, i ova septembarska postane stalna, kao i da joj se pridoda još jedna, u martu.

Ostale vesti iz ove kategorije