RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Sindikati moraju politički da se angažuju

Marijana Tolimir | 28. septembar 2020. | 10:53 | Društvo

Sindikati moraju politički da se angažuju

Sindikati moraju da povećaju članstvo kako bi ojačali pegovaračku poziciju i kako bi se našli na mestu političkih odluka koja se tiču radnika, poruka je tribine „Politika i sindikati“, koja je okupila radnička udruženja, kao i sve reprezentativne sindikate. Kako ističe jedan od organizatora, Branislav Markuš iz Zrenjaninskog socijalnog foruma, primetan je trend opadanja broja članova sindikalnih organizacija u Srbiji, ne postoji organizovan radnički pokret, kao ni levica, što je sve rezultiralo time da radnike i njihove interese nema ko da zastupa.

Da se radnička borba „umrtvljuje“ saglasan je i Mikloš Olajoš Nađ iz subotičkog Udruženja građana „Solidarnost“, koji napominje da to što poslednjih godina nema radnilčkih protesta u Subotici, ne znači da problema nema.

Prema rečima Zorana Stojiljkovića, predsednika sindikata „Nezavisnost“ i profesora Fakulteta političkih nauka u Beogradu, socijalni i politički zahtevi moraju da se spoje, jer je cilj da se zaštiti svo radno angažovano stanovništvo.

Stojiljković dodaje i da je lakše organizovati sindikate u javnom sektoru, jer država tamo ima interes, dok se pred privatnim povlači, zbog čega mora da se izvrši snažan pritisak na državu.

Ostale vesti iz ove kategorije