RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Vakcinacija ključna u borbi protiv besnila

Sanda Mileusnić | 28. septembar 2020. | 12:54 | Društvo

Vakcinacija ključna u borbi protiv besnila

Besnilo je veoma opasna virusna  bolest,  od koje mogu da obole i psi i mačke, a prenosi se i na čoveka. Iako u našem gradu veterinari ne pamte slučajeve besnila, prevencija je važna, jer je ova bolest za kućne ljubimce fatalna. Upravo zbog toga postoji zakonska obaveza vakcinacije jednom godišnje, poručuju stručnjaci na Svetski dan borbe protiv besnila.

Na svoju redovnu vakcinu kod veterinara je došao i sedmogodišnji nemački špic, Pako.  Doveo ga je vlasnik Dejan Kovač, a Pakov pasoš pokazuje da nijednu do sada nije propustio.

Kućni ljubimci se mogu zaraziti u prirodi, od inficiranih životinja, a ugrizom bolest mogu preneti i na čoveka. Kako bi se sprečile takve situacije, važno je preventivno delovati, odnosno redovno vakcinisati pse i mačke.

Vlasnici pasa su revnosniji kada je u pitanju vakcinacija protiv besnila, ali i vakcinacija mačaka je u usponu, ističe Tikvicki i dodaje da je važno  da i jedni i drugi budu obuhvaćeni, jer su jednako podložni obolevanju.

Cena vakcine protiv besnila istovetna je u svim ambulantama u gradu, i vlasnik će prvi put kada dovede svog ljubimca platiti čipovanje i vakcinu ukupno 2.000 dinara, dok svaka sledeća revakcinacija košta 1.000 dinara, napominje naš sagovornik. Za kućne ljubimce vakcinacija je obavezna jednom godišnje, a za lovačke pse dva puta.

Ostale vesti iz ove kategorije