RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Održana komemoracija istoričaru Mirku Grlici

Marijana Tolimir | 29. septembar 2020. | 12:04 | Kultura

Održana komemoracija istoričaru Mirku Grlici

Kolege, prijatelji i saradnici oprostili su se od istoričara Mirka Grlice, koji je preminuo nakon kraće i teške bolesti u petak, 25. septembra. Mirko Grlica je rođen 1956. godine u Subotici, gde je završio gimnaziju „Moše Pijade“. Diplomirao je 1985. godine na grupi za istoriju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Te godine se i zaposlio u Gradskom muzeju gde je proveo radni vek.

Za kolege, Mirko nije bio muzejski savetnik, već istinski hroničar grada, koji je neprekidno istraživao. Uzor svima koji se bave stručnim radom, čija su vrata uvek bila otvorena za svakog.

Iza sebe Grlica je ostavio brojna dela, posebno o istoriji našeg grada. Autor je i koautor knjiga „100 godina javnog prevoza u Subotici“, „Građanstvo i arhitektura u Subotici 1867–1914“, „Imenik žrtava Drugog svetskog rata na području subotičke opštine“, „Vojnići od Bajše“, „Plemićka priča“, Gradotvrci I i II“, „Kuća koja pamti“, „Galenovi sledbenici", "Subotičke apoteke i apotekari kroz istoriju“, kao i knjige „Subotica nekad i sad“. Objavio je 50 naučnih i stručnih radova, a bio je autor i 15 studijskih izložbi.

Ostale vesti iz ove kategorije