RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrtnosti

Sanda Mileusnić | 29. septembar 2020. | 12:23 | Zdravstvo

Kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrtnosti

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrtnosti u opštoj populaciji, od kojih godišnje umre oko 18 miliona ljudi, dok je  prema podacima Zavoda  za javno zdravlje Subotice, tokom prošle godine u Severnobačkom okrugu od posledica nekog srčanog oboljenja umrlo 1513 osoba, što je činilo 57 odsto od udela ukupne smrtnosti. Sa ovim podacima dočekujemo Svetski dan srca koji se ove godine obeležava pod sloganom „ Koristi srce“, sa posebnim akcentom na važnost prevencije.

Kardiolozi faktore rizika za oboljevanje od kardiovaskularnih bolesti dele na one promenljive i nepromenljive. Dok na stvari kao što su pol, jer su muškarci skloniji oboljevanju od bolesti srca, a žene u rizičnu grupu dospevaju ulaskom u menopauzu, starosna dob i genetski faktor ne možemo uticati, postoje i one na koje možemo. Tu spadaju pušenje, gojaznost, dijabetes, hipertenzija i holesterol.

Dok je povišeni krvni pritisak „najblaže“ kardivaskularno oboljenje, ono je i najčešće, a veliki broj ljudi sa ovom bolešću živi da i ne zna da je ima, a samo oko 25 odsto hipertenzivnih pacijenata se ispravno leči, napominje naša sagovornica. Prema učestalosti sledi koronarna bolest, čija je najteža posledica infarkt miokarda i poremećaj srčanog ritma, a kao posledica svih ovih oboljenja  dolazi do najkompleksnije bolesti – srčane slabosti.

U subotičkoj Opštoj bolnici je pre tri godine otvorena Angio sala, a od tada je kroz nju prošlo stotine pacijenata i urađeno stotine stentova.

Svetski dan srca, 29.septembar, obeležava se od 2000.godine, a lekari subotičke Opšte bolnice podsećaju da su oni bez obrzira na trenutnu epidemiološku situaciju dostupni svojim pacijentima.

Ostale vesti iz ove kategorije