RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Cena jabuke niska, proizvođači čekaju veću potražnju

Sanda Mileusnić | 30. septembar 2020. | 12:25 | Poljoprivreda

Cena jabuke niska, proizvođači čekaju veću potražnju

Berba jabuka je pri samom kraju, a uz relativno lošu godinu voćare čeka i niska cena. Industrijska jabuka trenutno se prodaje po 7 dinara, dok je procena da će proizvođači za prvu klasu moći da dobiju 30 dinara bruto. Potražnje za jabukom još uvek nema, pa se iz hajdukovačkog Golden fructa nadaju da će kako vreme bude odmicalo veća potražnja diktirati i višu cenu. Većina jabuka iz ovog kraja otići će u Rusiju kao i svake godine, a jedan deo će krajem godine krenuti put Indije.

Šandor Abraham iz Hajdukova, treća generacija voćara, jabuke uzgaja na oko šest hektara. Priča nam kako je ovogodišnji rod bio dosta lošiji nego prošle godine, zlatni delišes i mucu su dobro rodili, dok je ajdared podbacio. Strogo rusko tržište ipak će uspeti koliko toliko da zadovolji, jer kako kroz šalu dodaje ko plaća, taj i diktira uslove, a on se trudi da ponudi što kvalitetniji plod.

Sedam dinara koliko se trenutno plaća za industrijsku jabuku, malo je, pa je bolje dati je proizvođačima rakije za deset, dodaje Šandor. Hladnjača  u kojoj jabuke skladišti oko stotinu lokalnih zadrugara skoro je puna - popunjeno je 70 odsto kapaciteta. To je mahom visokokvalitetna jabuka, a  kako je potražnja još uvek slaba, ni cena ne odgovara proizvođačima, pa će većina robu skladištiti i čekati decembar i bolju cenu za prvu i drugu klasu.

Čak 90 odsto ovih jabuka završiće na ruskom tržištu, a ostatak ide jednim delom u Rumuniju, gde naši proizvođači izvoze od prošle godine. Tamo se traži slabija roba, za koju daju i nižu cenu, ali to nekima odgovara, dodaje Šandor. Tu je i domaće tržište, kao i daleko indijsko.

U ovoj hladnjači kapaciteta 170 vagona, koja radi od septembra do maja, jabuke koje se ne prodaju prezimiće na temperaturi od 1,5 stepeni.

Ostale vesti iz ove kategorije