RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Gerontološki centar proslavio Međunarodni dan starijih

Sanda Mileusnić | 1. oktobar 2020. | 12:08 | Društvo

Gerontološki centar proslavio Međunarodni dan starijih

Otvaranjem izložbe pod nazivom „Izolacija – inspiracija“ u Gerontološkom klubu „Centar 1“ obeležen je Međunarodni dan starijih osoba. Radovi, čiji su autori članovi gerontoloških klubova i korisnici domova, nastali su mahom tokom vanrednog stanja, kada su dane provodili u svoja četiri zida.

Članica gerontološkog kluba „Bajnat“, Ana Mukić, priča nam kako je ih pandemija poremetila jer nisu mogli da se druže u klubu kako su navikli, pa je monotoniju svakodnevice u izolaciji prekratila ručnim radom. Upustila se  u izradu nečeg novog, figurica od rolovanog novinskog papira i špage. Kaže da je bilo zahtevno i sporo, ali je zadovoljna što je svoje delo izložila.

Svi radovi koji su nastali tokom izolacije, a koji su sada izloženi,  dokaz su da ni epidemija ne može uticati na kreativni duh ljudi, koji korisnicima Gerontološkog centra ne manjka, poručio je direktor Nenad Ivanišević.

U našoj zemlji se stariji suočavaju sa diskriminacijom, nasiljem u porodici, siromaštvom i socijalnom izolacijom, određeni pomak je napravljen, ali dosta toga nas još očekuje u rešavanju tog problema, pogotovo kada se u obzir uzme podatak da će već 2050.godine broj starijih od 60 godina u svetu biti duplo veći nego danas. Zato su pravovremeni odgovor na njihove potrebe i briga o njima veoma važni, istakla je direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Suzana Paunović.

Ispred lokalne samouprave subotičkim najstarijim građanima njihov dan je čestitao član Gradskog veća, Ilija Đukanović i podvukao da jedan dan nije dovoljan da brinemo o starima i pričamo o njihovim problemima, već to treba činiti cele godine.

Međunarodni dan starijih obeležava se već punih 30 godina.

Ostale vesti iz ove kategorije