RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Predsednik Skupštine grada posetio Aeroklub „Ivan Sarić“ Subotica

Redakcija TV Subotica | 7. oktobar 2020. | 13:03 | Društvo

Predsednik Skupštine grada posetio Aeroklub „Ivan Sarić“ Subotica

Predsednik Skupštine grada Subotice, Dr  Balint Pastor posetio je danas Aeroklub „Ivan Sarić“.
Aeroklub „Ivan Sarić“ je član Vazduhoplovog Saveza Srbije (VSS), Vazduhoplovnog Saveza Vojvodine (VSV) i Sportskog Saveza Subotice čiji se razvoj u poslednjih nekoliko godina ogleda u porastu broja mladih članova kao i broja vazduhoplova i sportske opreme na aerodromu. Uz opremu sa kojom raspolaže klub godišnje obuči prosečno 6 pilota aviona, preko 50 padobranca, oko 3 pilota jedrilice, a postoji i veliko interesovanje za obuku pilota motonog zmaja i pilota paragajdera. Na godišnjem nivou ostvari se oko 1000 sati naleta na avionima, preko 1000 padobraskih skokova i 200 sati letenja na jedrilicama, 100 sati na ultra lakim vazduhoplovima i 300 šlepova sa pilotima paraglajdera.
Članovi Aerokluba otvorili su privremeni granični prelaz „Aerodrom Subotica“ u trajanju od 3 meseca koji je omogućio međunarodne letove u Subotici, a postoji i ozbiljna namera za organizacijom takmičenja kao i učešća na istima, uz želju za postizanjem što boljih rezultata. Ove godine klub je bio domaćin državnog prvenstva u preciznom letenju na kojem je osvojio treće mesto.
Aeroklub „Ivan Sarić“ obeležava 110. godina od prvog aeromitinga Subotičanina, Ivana Sarića. Ivan Sarić je vrativši se iz Pariza u Suboticu odlučio da napravi sopstveni avion kojim je izveo prvi javni let 16. oktobra 1910. godine na hipodromu u Subotici. Demostracijom leta na vazduhoplovu sopstvene izrade Sarić 1, uneo je značajnu inovaciju u vazduhoplovstvu koja se i dan danas koristi.
Upravo obeležavanje godišnjice ukazuje na težnju ka danjem razvoju koja se između ostalog ogleda i u pružanju mogućnosti za upotrebu aerodroma u mediciinske svrhe, panoramsko letenje iznad Subotice i Palića kao i tandem skoka padobranom.  
Nakon saznanja o planovima i postignutim rezultatita u razvoju Aerokluba predsednik Skupštine grada Subotice je istakao značaj aerodroma za grad Suboticu s obzirom da bi njegov dalji razvoj predstavljao osnov za razvoj turizma u Subotici uz mogućnost lakšeg i bržeg putovanja. Kroz razgovor je konstatovano da bi se uz saradnju i dalje zalaganje za razvoj kluba aerodrom mogao podići na viši nivo i služiti kako turizmu tako i domaćim i stranim privrednicima s obzirom da aerodrom pruža uslove za ekspeditivno putovanje vazduhoplovima direktnom linijom prema inostranstvu.
Predsednik Skupštine grada Subotice je istakao da Aeroklub ima sve predispozicije da ostvarujući planove i završavajući projekte kao što su otvaranje servisa za avione generalne avijacije i dobijanje dozvole za opremanje aerodroma sa opremom za noćno letenje nakon čega bi aeorodrom u Subotici po potrebi bio operativan 24 časa u danu, postane najveći vazduhoplovni centar u Republici Srbiji u svim vazduhoplovnim sportovima.

Ostale vesti iz ove kategorije