RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Redovno pranje ruku ključno u prevenciji bolesti

Sanda Mileusnić | 15. oktobar 2020. | 12:26 | Društvo

Redovno pranje ruku ključno u prevenciji bolesti

Pored nošenja maski i držanja fizičke distance, pranje ruku jedno  je od zlatnih pravila u borbi protiv koronavirusa. Subotičane smo pitali da li su pojačali higijenu poslednjih  meseci — dok neki kažu da su o redovnom pranju ruku vodili računa i ranije, te da se ništa nije promenilo, drugi napominju da je ta navika ipak podignuta na viši nivo od početka epidemije.

Redovno pranje ruku veoma je važno, za to su nam dovoljni samo voda i sapun, a predstavlja najefikasniju i najjeftiniju preventivnu meru  protiv niza zaraznih bolesti, objašnjavaju stručnjaci.

Mikroorganizmi koji se nalaze na koži naših prstiju i šaka nisu deo normalne flore kože, ali patogeni organizmi poput virusa i bakterija mogu se tamo naći i zadržati, jer tokom dana dolazimo u kontakt sa drugim ljudima i dodirujemo niz predmeta.

Na globalnom nivou beleži se nekoliko miliona slučajeva teških crevnih infekcija koje su nastale zbog neredovnog pranja ruku, što predstavlja veliki javnozdravstveni problem, ističe sagovornik.

Svetski dan čistih ruku obeležava se 15.oktobra od 2008. godine, sa ciljem povećanja svesti javnosti o značaju pranja ruku.

Ostale vesti iz ove kategorije