RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Danas je Svetski dan belog štapa

Sanda Mileusnić | 15. oktobar 2020. | 12:54 | Društvo

Danas je Svetski dan belog štapa

U Udruženju slepih i slabovidih Subotica obeležen je Svetski dan belog štapa, a članovi su ukazali i na  probleme sa kojima se svakodnevno susreću. Osim barijera u kretanju i dolaska od jedne tačke do druge, veliki nedostatak je nemogućnost pronalaženja zaposlenja, jer mnoga zanimanja koja su slepe osobe obavljale više ne postoje, ističe predsednik Udruženja Avram Vesić i poručuje sugrađanima da su slepi tu među njima i da su deo društva.

Jedna od 500 subotičkih članova je i Danijela Pejić, devojka  kojoj su sugrađani nedavno ostvarili san kupovinom kuće i olakšali život. Ona je danas veoma aktivna, a zaposlenje je pronašla baš u Udruženju slepih i slabovidih. Kaže da se oseća korisnom, ali da su određeni problemi u kretanju i dolasku na posao i dalje prisutni.

Pomoć u radu Udruženje je dobilo i od Unije žena SNS.

Svetski dan belog štapa, odnosno Svetski dan slepih osoba obeležava se svakog 15.oktobra od 1992.godine. Beli štap ima trostruku funkciju,  on je produžena ruka slepom čoveku, upozorenje ostalim učesnicima u saobraćaju, a njegovim udaranjem o podlogu  i zvukom  koji tom prilikom nastaje, slepa osoba dobija bolju predstavu o svom okruženju i udaljenosti od predmeta i barijera.

Ostale vesti iz ove kategorije