RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Proizvodnja dunje zahtevna - mnogi voćari odustaju

Sanda Mileusnić | 19. oktobar 2020. | 09:47 | Poljoprivreda

Proizvodnja dunje zahtevna - mnogi voćari odustaju

Žute dunje, nekada nezaobilazni detalj na mnogim ormarima, danas se retko mogu videti. Jedan od razloga zašto se voćari teško odlučuju na zasade dunje leži u tome da za bolest koja je napada, erviniju, zaštitni tretman ne postoji, što otežava uzgoj, a drugi je period od nekoliko godina čistog ulaganja pre nego što postane isplativa.

Ipak ne odustaju svi - na dva hektara na Šupljaku stoji oko 1300 stabala dunje. Uzgajač Milan Popović nam priča da su stare sedam godina, a da sa dvanaest dostižu punu rodnu zrelost.

Vek trajanja dunja ne postoji, on pre svega zavisi od truda uloženog u zasad, koliko se voćnjak neguje, zaliva, prihranjuje i pravilno održava i orezuje,  objašnjava naš sagovornik.

U voćnjaku postoji muška i ženska dunja. Vranjska  ili „muška“ čini oko deset odsto zasada, krupnija je i služi za oprašivanje, dok je ona sitnija „ženska“ ili leskovačka. Iako razlika postoji u kvalitetu, i jedna i druga isto mirišu.

Dunjama iz naše priče došlo je vreme berbe, sazrele su i polako počinju da padaju. Naš sagovornik očekuje ukupan prinos od oko 24 tone, što je približno prošlogodišnjem rodu, ali je kvalitet ovogodišnjih slabiji. Dok će se većina prodati kao industrijska po ceni od oko 35 dinara, deo će otići lokalnim proizvođačima rakije koji će za nju platiti oko 50 dinara.

Ostale vesti iz ove kategorije