RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Zašto je jod ključan za imunitet?

Redakcija TV Subotica | 23. oktobar 2020. | 07:54 | Zdravstvo

Zašto je jod ključan za imunitet?

Počinje sezona gripa i respiratornih infekcija. U isto vreme broj obolelih od kovida 19 svaki dan raste. Maria van Kerhove, zvaničnica WHO-a zadužena za kovid 19, upozorava na opasnost poklapanja epidemije koronavirusa i gripa a sve to upućuje na još jednu, novu brigu.

Kovid 19 i grip jesu različite zarazne bolesti, ali mogu imati slične simptome (groznica, kašalj, otežano disanje). Upravo je zato važno sprečiti grip vakcinom, a posebno voditi računa o svom zdravlju, zdravo se hraniti i poštovati preporučene mere .

Kako kaže dr Geri Voren, u ovom momentu ključno je povećati unos joda. Na ovaj način možemo da zaštitimo sebe i to mora biti osnovna aktivnost. To je vrlo lako: podignite dnevni unos joda na 30mcg / kg - sigurna gornja granica koju je odredila Svetska zdravstvena organizacija – WHO.

Svakodnevnim unosom joda omogućavamo našem organizmu da  vrši tri važne funkcije u borbi protiv kovida, deaktivaciju koronavirusa u nosu prisustvom dovoljno joda u nosnoj sluzi, deaktiviranje koronavirusa još na koži jodom iz znoja i ono što je možda i najvažnije, jod učestvuje u apoptozi (ćelijskoj smrti) ćelija zaraženih covidom.

Unosom od 1,5 do 2,4 miligrama joda dnevno (zavisno od telesne težine) ojačavamo naš imuni sistem, u borbi protiv gripa. Takođe, smanjujemo mogućnost prenosa kovida 19, a samim tim i smrtnosti. Najbolji izvori joda su alge, morska riba i jodirana so.

Ostale vesti iz ove kategorije