RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

„Dogville“ premijerno na sceni „Kostolanji Deže“

Sanda Mileusnić | 23. oktobar 2020. | 11:03 | Kultura

„Dogville“ premijerno na sceni „Kostolanji Deže“

Druga premijera u jesenjoj sezoni pozorišta „Kostolanji Deže“ zakazana je za subotu 31. oktobar u 19 i 30 časova. Predstava „Dogville“ rađena je po tekstu Larsa von Triera i Kristiana Lolike, uz adaptaciju Vedrane Božinović, a režira je Andraš Urban.

Ovo je tužna priča o gradu po imenu Dogville, a zapravo je to priča o nama, ljudima,  što je i čini tužnom. Govori o osobinama, ljudskoj prirodi koja je ista bez obzira gde živimo, u malom ili velikom gradu. Mi smo uvek dobri ljudi, sve do onog trenutka kada se ispred nas ne stavi ogledalo koje nam pokazuje našu pravu prirodu. Ovo je priča o svakodnevici, o položaju žena i o osveti.

Glumačkoj ekipi se ovaj put pridružuju i dva nova imena – Timea Filep i Andrea Verebeš, a tu su i Boris Kučov, Gabor Mesaroš i David Buboš.

Filmska verzija „Dogvilla“ zamišljena je kao kritika američkog društva, što je zamerano Trieru jer nikada nije bio u Americi. Pozorišna verzija ove priče izvedena je u gotovo svim evropskim zemljama, čak i u nekim azijskim, što sugeriše da autor nije napisao samo kritiku američkog društva, već bilo kog društva na svetu.

Ova predstava rađena je u vrlo malom krugu ljudi kako bi u slučaju bilo kakvog izazova vezanog za epidemiju pozorište moglo da nastavi sa radom, dodaje Urban.

Ostale vesti iz ove kategorije