RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

„Ožalošćena porodica“ premijerno na mađarskom jeziku

Marijana Tolimir | 26. oktobar 2020. | 11:07 | Kultura

„Ožalošćena porodica“ premijerno na mađarskom jeziku

Jedan  od najpoznatijih i naizvođenijih tekstova na srpskom jeziku, čuvena drama Branislava Nušića, „Ožalošćena porodica“ dobila je svoju verziju na mađarskom jeziku, a izvešće je premijerno glumci ansambla Drame na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta, u četvrtak, 29. oktobra, dok je repriza zakazana za petak, 30. oktobar. Predstava je titlovana na srpski jezik, kao i sve predstave Drame na mađarskom.

Reditelj, Andrej Boka, kaže da je bilo interesantno da se uhvati u koštac sa pričom koja je vanvremenska i samim tim dopušta savremena učitavanja. Za njega je, kako ističe, najveći izazov bio da pronađe pravu meru između nušićevskog sveta i ličnog senzibiliteta, i veruje da su svi zajedno u tome uspeli.

U predstavi igraju Ervin Palfi, Hermina G. Erdelji, Čaba Ralbovski, Monika Pešic, Akoš Njari, Čila Pamer i Atila Barat, a ovo je druga premijera nakon šestomesečne pauze. Značaj predstave je i u tome što će se premijera održati na Dan vojvođanskom mađarskog glumišta, koje će, zbog situacije sa kovidom, biti nešto skorminije obeleženo, navodi direktorka Drame na mađarskom jeziku, Petronela Kermeci.

Do kraja godine, ukoliko epidemiološka situacija dozvoli, Drama na mađarskom jeziku planira još dve premijere, od čega je jedna predstava „Testosteron“ bila planirana još za mart, kada je zbog vanrednog stanja odložena.

Ostale vesti iz ove kategorije