RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Najezda smrdibuba – insekticida nema

Sanda Mileusnić | 27. oktobar 2020. | 11:57 | Društvo

Najezda smrdibuba – insekticida nema

Sa dolaskom hladnijeg vremena sve je više građana koji u svojim stanovima i kućama primećuju nezvane goste – smrdibube. Subotičani sa kojima smo razgovarali žale se na njihovu brojnost, kao i da ne mogu da otkriju kuda se uvlače unutra.

U narodu poznate kao smrdibube, zelene i smeđe, ustvari su dve vrste insekata. Zelena povrtna stenica ili Nezara viridula potiče iz tropskih i subtropskih krajeva, dok je latinski naziv braon mramoraste stenice Halyomorpha halys i poreklo vodi iz istočne Azije. Obe su u naše krajeve došle 2007. godine, od kada su se raširile po celoj državi. Kako potiču iz tropskih krajeva, u ovom hladnijem periodu one traže toplo mesto gde će provesti narednih nekoliko meseci.

Registovani insekticid protiv smrdibube još uvek ne postoji, dodaje naš sagovornik, pa uglavnom ostaje jedino mehaničko  uklanjanje ovih buba, samo treba paziti da ne ispuste neprijatan miris.

Dobra veste je da ljude nisu opasne. Obe vrste su relativno nove štetočine u našim predelima, a iako napadaju više poljoprivrednih kultura, zelena najveću štetu nanosi paprici i paradajzu, dok ona smeđe boje napada pogotovo lesku. 

Ostale vesti iz ove kategorije