RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Sve više migranata u Subotici – oko 300 premešteno u Preševo

Marijana Tolimir | 29. oktobar 2020. | 13:18 | Društvo

Sve više migranata u Subotici – oko 300 premešteno u Preševo

Oko 300 migranata iz Subotice juče je prevezeno u Prihvatni centar u Preševu. Kako su za našu televiziju rekli u Komesarijatu za izbeglice i migracije, akcija premeštanja migranata je rezultat prošlonedeljnih dogovora sa načelnikom subotičke policije i gradonačelnikom, na kom je konstatovano da je potrebno rasteretiti Suboticu zbog sve većeg pritiska migranata.

Nakon transporta, situacija u Prihvatnom centru u Subotici nešto je rasterećenija. Među onima koji su ostali u Subotici je i Ali iz Palestine. Dok priča svoju životnu priču, pokazuje nam povrede na glavi koje je zadobio od mađarske policije kada je prošle nedelje pokušao krišom da pređe žičanu ogradu. Dok ne pređe, dodaje, neće odustati, mada je svestan da su šanse veoma male.

„Mnogo puta smo pokušali da uđemo u Mađarsku, ali je to nemoguće. Granica je zatvorena, ima mnogo vojske i policije. Prošle nedelje su nas sve tukli. Pokušam da pređem, ne uspem, onda se vratim u kamp da se istuširam i jedem. Kamp je mali, ali je dobar. U Srbiji je dobro, razumeju naše muke i znaju kako da se odnose prema izbeglicama,“ kaže Ali.

Kamp u Subotici je prebukiran otkad je Mađarska zbog krize sa koronom potpuno stopirala prihvat migranata. Zadržavaju se nekad po dan, dva pa i do dva meseca, ali konstantno dolaze, kaže upravnik centra, Siniša Marković. On ističe da su letos višestruko premašili kapacitet od 102 ležaja, ali da će sa dolaskom hladnijeg vremena morati da razmontiraju šatore, zahvaljujući kojima su mogli da prime velik broj ljudi.

U kampu trenutno nema porodica, sve su samci, uglavnom iz Sirije, Alžira, Maroka i Iraka, a kako se sa dolaskom zime očekuje sve veći broj migranata upravo u Subotici, iz Komesarijata za izbeglice i migracije najavljuju slične akcije premeštanja u druge kampove u zemlji u narednom periodu.

Ostale vesti iz ove kategorije