RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

NSZ izdala 144 dozvole za rad strancima – Kinezi prednjače

Sanda Mileusnić | 6. novembar 2020. | 12:11 | Društvo

NSZ izdala 144 dozvole za rad strancima – Kinezi prednjače

Izdavanje dozvola za rad stranim licima nadležnost je Nacionalne službe za zapošljavanje, a subotička filijala je za prvih deset meseci izdala 144 ovakve  dozvole, mahom kineskim državljanima. Za njima slede Rusi, Mađari i Slovaci.

Ove dozvole reguliše Zakon o zapošljavanju stranaca i Pravilnik o dozvolama za rad, a postoje dve osnovne vrste – lična radna dozvola i radna dozvola.  Lične se izdaju na osnovu stalnog boravka ili bračne ili vanbračne zajednice sa domaćim državljaninom.

Drugu grupu čine radne dozvole i one se dalje dele na one za zapošljavanje, samozapošljavanje, za upućena lica, za kretanje unutar privrednog društva i za stručno osposobljavanje i usavršavanje. Dok se posebni uslovi za izdavanje razlikuju od dozvole do dozvole, sve ih karakteriše jedan opšti uslov – odobren stalni ili privremeni boravak.

Broj izdatih dozvola za rad se iz godine u godinu povećava, tokom prošle godine bilo ih je 180, a iako je ova bila specifična zbog vanrednog stanja, u krajnjem zbiru će verovatno biti na nivou prethodne, dodaje naša sagovornica.

Ostale vesti iz ove kategorije