RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Sastanak Pastora i Kerna sa rukovodstvom Učiteljskog fakulteta

Redakcija TV Subotica | 2. februar 2021. | 11:51 | Društvo

Sastanak Pastora i Kerna sa rukovodstvom Učiteljskog fakulteta

Na inicijativu rukovodstva Fakulteta, dr Balint Pastor, predsednik Skupštine grada Subotice i Imre Kern (Kern Imre), zamenik gradonačelnika primili su danas predstavnike Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici Univerziteta u Novom Sadu.

Prof. dr Josip Ivanović, dekan Fakulteta i prof. dr Žolt Namestovski prodekan za finansijska pitanja i razvoj, govorili su o delatnosti i funkcionisanju ustanove u trenutnim okolnostima, o napredovanju adaptacije i rekonstrukcije zgrade i o daljim planovima za unapređenje delatnosti i uslova rada.

Dr Balint Pastor  i Imre Kern su naglasili značaj ove visokoškolske ustanove u obrazovanju prosvetnih radnika na mađarskom nastavnom jeziku koja ima dugu tradiciju u našem gradu, kao i njenu ulogu u obrazovnom i kulturnom životu i izgradnji identiteta.

Učesnici sastanka su konstatovali da su se dobijanjem statusa samostalnog fakulteta u okviru Univerziteta značajno pojednostavili uslovi za korišćenje mogućnosti u pravcu razvoja kako na infrastrukturnom planu tako i u poslovima organizovanja delatnosti ove ustanove koja od svog osnivanja ima veliku ulogu u obrazovnom, kulturnom i javnom životu na mađarskom jeziku u Vojvodini.

Subotica je grad sa dugogodišnjom tradicijom visokoškolskog obrazovanja, a odlukom Skupštine AP Vojvodine od 20. decembra 2019. godine, Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku stekao je isti  status kao i 13 ostalih fakulteta u okviru Univerziteta u Novom Sadu, jačajući time i ulogu našeg grada među studentskim gradovima. Promena u pravnom statusu u velikoj meri doprinosi pojednostavljenju administrativnih i organizacionih poslova i projektne delatnosti, ali se i dalje suočavaju sa problemima koji proizilaze iz razloga što zgrada sedišta Fakulteta nije u njenom vlasništvu.

Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku obavlja svoju delatnost od 2006. godine, a nalazi se u centru Subotice u tzv. Žutoj kući. U jesen 2020. fakultet je započeo nastavnu godinu sa čak četiri studijska programa osnovnih akademskih studija (diplomirani učitelj, diplomirani vaspitač, diplomirani komunikator, vaspitač) i dva master studijska programa (master učitelj, master vaspitač). Takođe, kontinuirano se obezbeđuju programi za stručno usavršavanje (iz pedagogije, psihologije i metodike, moduli za nastavu informatike i srpskog kao nematernjeg jezika) i organizuju se edukacije u okviru doživotnog učenja.

Vlada Mađarske je u proteklih pet godina obezbedila sredstva u iznosu od blizu četiri miliona evra iz kojih će se zgrada u kojoj se ova ustanova nalazi u potpunosti obnoviti i opremiti.

Ostale vesti iz ove kategorije