RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Turizam

Godina neizvesna za turističke radnike

Sanda Mileusnić | 3. februar 2021. | 13:33 | Turizam

Godina neizvesna za turističke radnike

Za jednu od najpogođenijih grana privrede – turizam, koja zbog zatvorenih granica iz prošle godine izlazi sa velikim gubicima, ni ova pred nama nije počela obećavajuće. Ipak, svi oni čija egzistencija zavisi upravo od mogućnosti realizacije turističkih aranžmana, nadaju se najboljem. Vlasnica jedne subotičke agencije, Jelena Stojsavljević, priča nam da se poslovanje smanjilo gotovo za 100 odsto, a krajem 2020. godine bila je prinuđena da poslovnicu privremeno zatvori.

Sa prvim danima februara vratila se na posao, i kaže da se osim povoljnijoj epidemiološkoj situaciji nada i da će država imati više sluha da im pomogne da prevaziđu još par meseci, jer ako se ponovi prošla godina, u poslovnom smislu ne piše im se dobro.

Iz Yute poručuju da veliki broj agencija gotovo godinu dana nema nikakvih prihoda, manji broj je uspeo tokom letnjih meseci da posluje, ali prihodi nisu bili ni blizu onih iz ranijih godina. Pomoć od države jeste stigla, ali nije bila usmerena planski na turizam, što je rezultovalo ulaskom u stečaj desetak agencija, a čak 65 odsto zaposlenih u turizmu ostalo je bez posla. Šta nas očekuje u 2021. još uvek je teško prognozirati, a trenutno se radi na postizanju nekog sporazuma sa Grčkom, dodaje direktor Aleksandar Seničić.

Kada su zamenski vaučeri u pitanju, neki putnici su ih iskoristili još prošle godine i otputovali u zemlje poput Turske i Egipta, a većina onih neiskorišćenih glasi na Grčku. Ukoliko se zamenska putovanja ne budu realizovala ni ove godine, građani će imati pravo na povrat novca. Seničić dodaje da sva ta putovanja imaju pokriće u polisama osiguranja, te da putnici ne bi trebalo da budu oštećeni.

Ostale vesti iz ove kategorije