RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Neophodne izmene Zakona o kulturi

Marijana Tolimir | 12. februar 2021. | 11:27 | Kultura

Neophodne izmene Zakona o kulturi

Efikasniji rad Nacionalnog saveta za kulturu, kao i rešavanje pitanja finansiranja ustanova kulture koje nisu pod okriljem ministarstva, glavni su problemi koje treba da prevaziđu izmene i dopune Zakona o kulturi. To je rečeno na javnoj raspravi u Subotici, gde su se okupili prestavnici lokalne samouprave, kulturnih ustanova i institucija i Ministarstva.  

Prema rečima pomoćnika ministra za kulturu i informisanje, Radovana Jokića, cilj je da se poboljša Zakon u delu koji se odnosi na Nacionalni savet za kulturu, čiji bi rad, kako je istakao, bio veoma koristan u savetodavnom delu, ali do sada nije funkcionisao.

Na drugom mestu, zbog krize koja je pogodila ustanove čiji osnivač ne može da bude Ministarstvo, poput legata i fonadacija, njihovo funkcionisanje je ozbiljno ugroženo i preti da se uruši, te je neophodna izmena Zakona i u tom delu.

Član gradskog veća za kulturu i obrazovanje, Miloš Nikolić, istakao je da svim radnicima u kulturi rasprava o zakonu znači mnogo, te da očekuje konstruktivne predloge.

Zakon o kulturi usvoje je 2009. godine, a punu primenu doživeo je 2010. godine.

Ostale vesti iz ove kategorije