RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Za dva meseca korona potvđena kod 101 deteta

Sanda Mileusnić | 2. april 2021. | 11:27 | Zdravstvo

Za dva meseca korona potvđena kod 101 deteta

U Dečjoj respiratornoj ambulanti je tokom februara i marta pregledano 3028 dece sa simptomima respiratorne bolesti. Na koronavirus je testirano 557 mališana, a njih 101 je bilo pozitivno. Kako iz Dečjeg dispanzera dodaju, primetan je porast broja zaražene dece, pa za razliku od ranijeg perioda kada su deca u izolaciju išla uglavnom jer su im roditelji bili bolesni, sada je sve češća pojava da se testira prvo dete, pa da zatim cela porodica završi u izolaciji zbog najmlađeg člana.

Simptomi sa kojima deca dolaze u respiratornu ambulantu najčešće su povišena telesna temperatura, curenje nosa, bolovi i grebanje u grlu, kašalj, bolovi u stomaku, proliv  i povraćanje, dok se kod onih starijih javljaju  bolovi u mišićima, zglobovima i gubitak čula ukusa i mirisa. Kako dr Tatjana Kozomora ističe teško je razlikovati da li se radi o kovidu, gripu ili nekom sezonskom virusu.

Kako sagovornica napominje, uobičajena je praksa da se deca ne dovode odmah po pojavi simptoma, već da sačekaju dva, tri dana, te da dođu ukoliko se tegobe pogoršaju i nakon davanja lekova za snižavanje temperature. Ipak, postoje simptomi koji roditeljima signaliziraju da kod doktora treba što pre.

Dečji dispanzer je podeljen na dva dela, u jedan dolaze zdrava deca, a  drugi deo čini respiratorna ambulanta u koji roditelji bolesnu decu mogu da dovedu radnim danom i subotom od 7 časova do ponoći, a nedeljom od 8 do ponoći. U slučaju potrebe za dodatnom dijagnostikom, deca mlađa od sedam godina šalju se u Dečju respiratornu ambulantu u bolnici, dok oni stariji idu Harambašićevu.

Ostale vesti iz ove kategorije