RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Studenti traže da se Palić očisti

Sanda Mileusnić | 2. april 2021. | 13:01 | Društvo

Studenti traže da se Palić očisti

Po društvenim mrežama se u poslednje vreme širi peticija „Za čisto Palićko jezero“. Cela ideja potekla je od mlade Svetlane Kostić, koja se kako kaže, iako ceo život živi na Paliću, u jezeru samo jednom okupala. Potaknuta drugim građanskim inicijativama u našoj zemlji, odlučila je da i sama nešto inicira u svom kraju, jer svest o tome da Palić treba zaštititi postoji kod svih nas, samo je treba pokrenuti. Peticija ima samo jedan zahtev- da se jezero prečisti.

Svetlani su se ubrzo priključili istomišljenici, pa se sada za čisto jezero bori šest studenata sa Palića, iz Subotice i iz Beograda. Za prva 23 časa nakon pokretanja peticije potpis je dalo 3000 građana, a do danas je svoju podršku iskazalo njih oko 5700. Cilj im je da dođu do cifre od 10.000.

Osim što zahtevaju saniranje jezera, ovi mladi ljudi potrudili su se i uradili domaći zadatak. Istražili su sve podatke dostupne javnosti koje se tiču kvaliteta vode, a sada planiraju da urade i sopstvenu analizu kako bi videli trenutno stanje jezera.

Da su, osim što su pokrenuli peticiju za sanaciju jezera, spremni da i sami zasuku rukave, ova grupa studenata pokazaće na delu u subotu 10.aprila, kada planiraju akciju čišćenja jezera i priobalnog pojasa, a pozivaju i sve sugrađane da im se priključe.

Ostale vesti iz ove kategorije