RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Subotica u plavoj boji kao znak podrške osobama sa autizmom

Sanda Mileusnić | 6. april 2021. | 11:31 | Društvo

Subotica u plavoj boji kao znak podrške osobama sa autizmom

Podelom plavih balona i uskršnjih jaja, u petak uveče simbolično je obeležen Svetski dan osoba sa autizmom. U plavoj boji bilo je i osvetljenje Gradske kuće i Savremene galerije, a zbog epidemiološke situacije uobičajene aktivnosti su izostale. Subotičko udruženje za podršku osobama sa autizmom trenutno broji 20 članova, a kako jedna od osnivača i majka dečaka sa autizmom, Suzana Skederović, ističe, autizam se sve više javlja među mališanima, a problema ima dosta, oni se tiču kasne dijagnostike, ali i finansiranja rada Udruženja.

Plava uskršnja jaja koja su deljena prolaznicima, delo su vrednih ruku oko 500 mališana iz šest osnovnih škola i jednog vrtića. Kako direktorka jedne od škola koja se uključila u akciju obeležavanja Svetskog dana osoba sa autizmom, Mirjana Stevanović, dodaje  u OŠ „Matko Vuković“ su svi veoma posvećeni podršci, kako učenicima, tako i roditeljima dece sa individualnim potrebama.

Iz lokalne samouprave poručuju da sa GU „Autizam“ imaju dobru saradnju, prošle godine je njihov rad finansiran sa 800.000 dinara iz Gradskog budžeta. U našem gradu je trenutno 70 osoba zaposleno kao lični pratilac ili personalni asistent, a jedino oblast socijalnog davanja nije smanjena u ovogodišnjem budžetu.

Svetski dan osoba sa autizmom obeležava se svakog 2.aprila, kao jedan od sedam zvaničnih zdravstvenih dana Ujedinjenih nacija, sa ciljem da se pomogne istaživanju, dijagnozi , lečenju i prihvatanju onih koji imaju autizam.

Ostale vesti iz ove kategorije