RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Obeležen Svetski dan Roma

Nikola Bulatović | 8. april 2021. | 12:16 | Društvo

Obeležen Svetski dan Roma

Povodom obeležavanja Svetskog dana Roma i Romkinja učenici  osnovnih škola „Matko Vuković“, „Đuro Salaj“, „Sečenji Ištvan“ i Muzičke škole priredili su skroman program , a iznad svečanog ulaza Gradske kuće istaknuta je i romska zastava. Đaci su izradili  kućicu od kartona, koja kako ističe Stevan Nikolić koordinator za romska pitanja, simbolizuje da je Subotica dom svih građana koji žele da grade zajedničku budućnost. To se vidi kroz politiku Grada Subotice koja je usmerena na inkluziju romske zajednice, naglasio je Nikolić.

Iz lokalne samouprave poručuju da je iz budžeta izdvojeno milion i sto hiljada dinara za unapređenje položaja Roma, a da će sredstva biti usmerena na besplatne udžbenike kao i na unapređenje uslova stanovanja u romskim naseljima Halas i Haladaš, koja se nalaze u okolini Čantavira. Kako su naglasili, ovo je dokaz da Grad vodi odgovornu politiku, a osvrnuli su se i na prethodne aktivnosti, kao i na planove za budućnost.

Grad planira i institucionalno jačanje Lokalnog saveta za unapređenje položaja Roma uključivanjem  javnog, privatnog-privrednog sektora i određenih organizacija iz civlinog društva u njihove aktivnosti. Svetski Dan Roma prvi put je obeležen 1971. godine.

Ostale vesti iz ove kategorije